The ADAC Building, in Munich (Germany)

trincowski
Trincowski @trincowskiNovember 2018 · 4 min read

This building is the Headquarter of ADAC, which stands for Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. (in English: General German Automobile Club)

IMG_4759.JPG

This Skyscraper really stands out... but not in an intrusive way. Its design was carefully thought and planned, so that it would fit the city, but without clashing with its surroundings.

IMG_4756.JPG

From a distance, you can hardly see it. This was my first sight of the building:

IMG_4752.JPG

The building was designed by Sauerbruch Hutton, an international agency for architecture, urbanism and design, founded in 1989. Presently there are about 90 Architects, Designers, Engineers, Modelmakers and Administrative Staff. The team is led by the partners Matthias Sauerbruch, Louisa Hutton, Juan Lucas Young and the associates Jürgen Bartenschlag, Andrew Kiel, Tom Geister and David Wegener.

The ADAC features a dynamic design and harmonised concept, enriching the Munich skyline.

With 75,000 square meters of usable space above ground, and 50,000 square meters of usable space below ground, it offers all 2,400 Munich staff an abundant amount of room, including offices, a large conference and training centre, a restaurant and a printing plant.

The building complex consists of a five-story plinth building, upon which a high-rise tower is constructed. The ground plan of the star-shaped plinth building measures 187 meters in a longitudinal direction and 107 meters in a transverse direction. The ground plan of the high-rise building atop the plinth measures 35 by 65 meters.

The high-rise tower was deliberately placed next to the railway tracks so that it neither cast shadows onto the courtyard and neighbouring buildings, nor dominated the street.

IMG_4757.JPG

A large number of demanding engineering solutions were required to support the high-rise tower, to build above two existing underground railway tunnels and transform the round body of the building above ground into a rectangular basement structure below. The foyer area, spanned by a multi-functional steel-and-glass roof, as well as the complex building facade, which allows individual user control, also proved to be particularly demanding challenges.

The structural system developed for the cantilever of the tower on the north-eastern side of the building provides a good example of an innovative solution. On the side facing northeast, the tower building stretches approximately seven meters beyond the contour of the plinth building. The loads from the columns running along the façade of the high rise had to be transferred to the recessed columns in the base building. For this purpose, the design team developed a system of slanted struts extending over three and five stories, respectively. This solution required engineers to find a balance between tension and compression loads acting on the struts. Compared to space frames and trussed girders, this solution not only uses less space, but can also be constructed at less expense.

IMG_4761.JPG

The main sustainability strategies begin with the building’s siting over active railway tracks. The necessary 350 deep-bored piles for the foundation were "activated" with plastic pipes to bring up ground water into the floors of the building for thermal cooling and heating. The facade construction prevents infiltration by using relatively simple, low-tech components. To provide natural ventilation for all office spaces an economical composite window was developed. The window construction includes a mechanical air supply device with mechanical flow control, which regulates the flow of fresh air and automatically closes under excessive wind pressure. Sun protection blinds, mounted behind the baffle pane of the composite window, minimise the solar gain while optimising the use of natural daylight.

Inside, the various routes toward the building converge at a central glazed foyer in the courtyard; from here, a “ring road” on the first floor serves as an internal street connecting together the six parts of the building, each with its own service core. Elevating the internal circulation made it possible for the ground floor to be dedicated to public use.



Sources:


I hope you have enjoyed this post. Please comment and let me know what you think.

@trincowski signing out.

CameraCanon IXUS 210
LocationsMunich - Germany
Edited with GIMP

Share this post

Post Location



513
Comments
digi-me
digi-me @digi-meNovember 2018

Looks really not out of place, as many highrises can do. Even it is tall, it does not dominate the surroundings. And very informative post. Thanks :)


3

That's exactly what I thought. 😊


0
putu300
Putu @putu300November 2018

I must say this is the longest tag in the steem blockchain @trincowski haha.. But how high is that building? I think it is 20 floors. Max height of buildings in my place is 4 floors, if you build higher than that government official will come to say "hello" to you.


2

Yes, eSteem made a mess and glued 5 tags as one. Bugs happen.

Well, every country is different. Making sure that no tall buildings are constructed is a very good call. That way, the views won't be ruined by concrete, steel and glass. 😉


0
drowkeudrow
Popon @drowkeudrowNovember 2018

You explained a lot about this building, it's really cool, I almost forgot ... I want to congratulate you on being the First Winner - 50% SBD income from No. Contest. Post. 52 ASW .
Success is always for you, @trincowski.


2

That was a happy coincidence. I had the post already planned. I was happy to see I could enter it for the contest. 😉


0
singa
singa @singaNovember 2018

And the building is beautiful and I liked how you described in detail the achievements of architects.

It was very interesting to read your post, learned a lot of useful.


2

Thank you, @singa, for your visit and words. 😃


0

cool building, also if i am not a big fan of these kind of architecture the photos looks so good


1

It's really cute, this building. Usually they are so dull.


0
lady-idra
Alenia @lady-idraNovember 2018

Thoughtful, well written post.

fav. shot:


Great angle. Nice how the glass panels call to the sky. Well done ;)


1

Thank you, @lady-idra.


0

That new ADAC building looks really impressive.


1

Very much. It's impressive and cute. Not an easy task.


0

Very nice post! Love the architecture. @trincowski


1

Thanks, I liked it very much. Specially the colours. It's not common to see yellow working well like that.


0

I'd like to see it from a bird's eye view


1

I see. But my camera doesn't fly. 😂


0

Great post!


0